Twilight






Author(s)          :  Stephenie Meyer
Country            :  USA
Language          :  English
Genre(s)           :  Young adult, fantasy, romance, vampire
Publisher           :  Little, Brown
Publication date :  October 5, 2005
Pages                :  498 (Hardcover)
                           544 (Paperback)
ISBN                :  ISBN 0-316-16017-2
Rating                :  ★★★★★






Ulasan :

Sejak aku tinggalkan "alam belajar" buku pertama yang aku baca ialah buku Harry Porter jer tapi itu pun tak habis "khatam" lagi almaklum lah kan aku ni sibuk dengan anak dan suami dan kerjaya...tapi bila mula-mula cerita Harry Porter ditayangkan di pawagam baru lah aku bersemangat nak baca buku tu tapi sekerat jalan jer lah...pastu simpan dalam grobok jer...

Muncul pulak cerita twilight nih yang kecoh satu dunia pasal pelakon utama Robert Pattinson nih...tak pasal-pasal pulak aku buang tabiat nak baca buku ni pulak...memang berhantu betul la baca buku nih...memang pun buku ni cerita hantu vampire la katakan...tapi jalan cerita dan penulisan Stephenie Meyer memang mengasyikkan pembaca buku novel nih...aku jamin 5 bintang kalau ada sesiapa yang nak baca yer...memang meruntun jiwa...ha ha ha...sebab tu buku  ni dapat beberapa anugerah "Best Children's Books of 2005" & "Best Books of 2005".


Cerita mengisahkan watak budak perempuan berumur 17 tahun Isabella "Bella" Swan yang berpindah tempat tinggal bersama ibunya yang telah berpisah dengan bapanya dari  Phoenix, Arizona ke  Forks, Washington tinggal bersama bapanya. Kemudian telah jatuh hati dengan seorang lelaki bernama  Edward Cullen yang sebenarnya bukan manusia biasa tetapi adalah pontianak/"Vampire" yang belajar sekelas dengannya. Kalau nak tahu lebih lanjut kenalah  baca buku yer baru lagi seronok...



Sumber dari http://en.wikipedia.org

No comments:

Post a Comment