Di Penghujung Cintaku Adelia

Penulis   :  Wan Rahayu
Negara   :  Malaysia
Bahasa   :  Melayu
Genre     :  Malay Fiction
Penerbit  :  Love Novel
Bilangan Mukasurat : 648
Tarikh Terbitan : September 2013
ISBN : 978-967-0657-24-0
Rating : 
Ulasan :
  

Pertama kali membedah siasat karya penulis ini. 

Pendapat peribadi aku memang tak boleh terima cerita ni sebab banyak yang aku tak faham dan tak puas hati apa yang penulis cuba sampaikan pada pembaca. Banyak kesalahan perkataan dan jalan ceritanya agak meleret. Watak dan perwatakan hero dan heroin digambarkan agak keterlaluan dan tak boleh nak terima langsung kepala akak ni dek ooiii. Watak-watak lain yang ada dalam cerita ni juga aku macam tak boleh nak terima.  Macamana pembaca lain boleh terpikat baca cerita ni yek ??? Musykil jugak aku ni ...
   

Sinopsis 

Hasrat seorang ibu yang terlalu inginkan anak perempuan akhirnya telah memeterai sebuah ikatan yang tidak terduga. Kehadiran seorang wanita bergelar isteri yang tidak pernah didamba membuatkan Nik Pasha tertekan dan benci. Dia kemudian memutuskan untuk menyambung pelajaran di luar negara demi mengelak tanggungjawab terhadap perkahwinan tanpa rela ini.

Enam tahun di negara asing, Nik Pasha kembali dengan membawa tekad. Tekadnya untuk menceraikan si isteri yang tidak pernah dicintai dan dikasihi. Namun tatkala mata singgah di raut wajah itu, jiwanya mula sangsi dan berbelah bahagi. Perasaan mula tunggang-langgang tidak menentu. Oh Tuhan, apa yang perlu dia lakukan?

Putaran takdir sentiasa membawa pertemuan demi pertemuan antara mereka berdua. Nik Pasha bertugas sebagai seorang doktor, manakala Adelia pula bergelar seorang jururawat di hospital yang sama. Tidak mampu dielak, mereka sering bertembung muka dan berlaga pandang kerana tuntutan tugas. Pelbagai kejadian dan insiden muncul lalu menguji rasa di dua hati yang sering menafi.

“Aku tak suka kau keluar dengan lelaki. Naik motor pula tu. Ingat! Kau tu isteri orang.” – Nik Pasha

“Saya ni isteri orang ke, Dr Pasha? Isteri siapa, ya?” - Adelia

Jika benar rasa itu hanyalah benci, jika sungguh hati sendiri tidak pernah berisi, mengapa aneh benar lagu yang bergetar di jiwa?

Katakan selama mana diri perlu mencari, andai bibir hanya mampu menyebut dan menyeru satu nama...No comments:

Post a Comment