Terukir Cinta


Penulis   :  Anna Lee
Negara   :  Malaysia
Bahasa   :  Melayu
Genre     :  Malay Fiction
Penerbit  :  Idea Kreatif
Bilangan Mukasurat : 615
Tarikh Terbitan : August 2013
ISBN :
978-967-1192-52-8 
Rating :

 

Ulasan :

Ini adalah buku ke 3 kubaca selepas Mesej dan Aku, Aku, Dia & Pinky Promise.


Sejujurnya cerita ni tak seperti yang aku harapkan. Macam tak logik pada kepala aku nih. Tapi aku layannn jelahh sampai helai yang terakhir. Kisah Nadia ni aku samakan macam cerita ala-ala Cinderella versi melayu. Aku tak berapa suka dengan watak dan perwatakan Nadia ni yang digambarkan banyak sifat negatif dalam diri dia ni seperti agak kelam kabut, suka berprasangka buruk dan banyak lagi. Watak hero Khalif ni pun aku tak berapa nak suka jugak sebab cara dia nak tawan hati Nadia ni macam tak berapa nak terima dek akal aku yang masih waras nih. he he he.
 

Sinopsis

Nadia yang polos, Nadia yang setia. Dia cuma perlukan dua K dalam hidupnya. Kerjaya dan Kahwin. Kerjaya? Dia boleh memohon kerja. Tapi kahwin? Hah, itu yang susah! Lima tahun bertemankan Imran, segalanya nampak mudah tetapi apabila emak mula mendesak soal kahwin, semuanya menjadi payah. Jawapan Imran buat hatinya naik geram.“Alah. Pandai-pandailah awak goreng mak awak tu.”- Imran

“Awak, dia mak saya tau. Kalau awak, dah lama saya buat Imran-goreng-sambal-belacan!”- Nadia


Kesabaran Nadia sampai ke kemuncaknya apabila Imran mula mencabarnya. Tanpa berfikir panjang dia nekad melamar lelaki yang kebetulan lalu di situ.


“Awak, nak kahwin dengan saya tak?” - Nadia

“O… key. Bila?” Tergagap-gagap lelaki itu menyatakan persetujuannya. Di mata Nadia, lelaki itu nampak serabai tetapi apa dia kisah. Niat hatinya cuma satu, nak-buat-Imran-cemburu! Namun siapa sangka tindakan nekad itu, merubah corak hidupnya. Pertemuan demi pertemuan berlaku selepas itu. Siapa sangka juga, si serabai yang mata merah macam mat gian itu pakai kereta Audi yang ‘seksi’.


“Mesti awak ingat saya ni pencuri kereta, kan?” - Khalif

“Tak. Mula-mula saya sangka awak ni mat gian. Tapi tak sangka rupanya awak ni mat gian campur pencuri kereta!”- NadiaMereka bertemu lagi tapi kali ini si serabai sudah berubah rupa, smart dan bergaya. Waktu itu, si serabai mengaku dia seorang driver. Siapakah dia sebenarnya? Makin lama, mereka serasi bersama tapi, Imran bagaimana? Apa akan berlaku apabila Nadia tahu siapa Khalif sebenarnya? Siapa yang Nadia pilih, Imran atau Khalif? Berjayakah Nadia mendapatkan dua K yang sangat penting dalam hidupnya?


kalau ingin tahu lebih lanjut tentang penulis boleh klik link ini ye... 
No comments:

Post a Comment