Cinta Kembali Bertasbih

Penulis   :  A.Ubaidillah Alias
Negara   :  Malaysia
Bahasa   :  Melayu
Genre     :  Malay Fiction
Penerbit  :  PTS Litera
Bilangan Mukasurat : 727

Tarikh Terbitan : 2011
ISBN : 978-967-5783-79-1
Rating :  

Ulasan :

Alhamdulillah kerana dengan izin-Nya aku masih lagi bernafas dan diberi kesempatan dan terpanggil untuk menghayati karya pertama penulis hebat yang baru sahaja aku kenali ini. Apa yang dapat aku coretkan, karya ini memang sungguh luarbiasa. Sebuah kisah yang sarat dengan kasih sayang syahdu, penuh berilmu dan padat dengan hikmah. Sejujurnya, semasa membaca setiap baris ayat dalam keseluruhan karya ini pasti akan mencetuskan perasaan sebak dan getaran di hati dan menginsafkan aku. Cinta Kembali Bertasbih telah menemukan aku akan definisi cinta hakiki yang sebenarnya kerana cinta boleh membawa kita ke syurga atau neraka tuhan. 

Subhanallah. Sebuah karya yang sangat sesuai dan tepat untuk dibaca oleh semua golongan tidak kira untuk gadis remaja, wanita, lelaki, isteri, suami, ayah atau ibu. Banyak mutiara ilmu, nasihat dan maklumat berguna yang dapat aku belajar melalui karya hebat ini. Moga kisah ini dapat dijadikan sebagai contoh dan memberi manfaat berguna kepada kita semua.  Highly Recommended Book. PERFECT


SinopsisNovel yang menceritakan perjalanan hidup Sofiy ar-Rahman yang merupakan abang kepada Fatimah az-Zahra yang membesar sebagai anak yatim piatu. Selepas kehilangan ibu bapa semasa kecil, Rahman membesar dengan agresif dan baran kerana mahu menjadi pelindung kepada adiknya Fatimah. Sikap samseng Rahman menjadikan pelajar dan guru di sekolah mengenalinya sebagai budak baran.

Selepas dia memasuki sekolah menengah, Rahman mula berubah sikap apabila dia jatuh hati pada seorang gadis bernama Rasima. Malangnya, kawan baik Rahman iaitu Safuan cemburu dan membuat fitnah padanya. Akibat fitnah itu, Rahman tersedar bahawa perjalanan hidupnya masih panjang dan dia mempunyai tanggungjawab terhadap adiknya Fatimah.
 


Di Kaherah, dia berkenalan dengan seorang Dato' yang mempunyai pertalian dengan sejarah hidupnya. Secara tidak langsung dia diperkenalkan kepada anak Dato' tersebut iaitu Uswatul 'Ulya yang belajar di Korea Selatan. Selepas pulang ke Malaysia, Rahman bertemu semula dengan watak-watak silam iaitu Rasima dan terhimpit dalam beberapa insiden. Konflik semakin sukar apabila beberapa watak lain muncul dalam hidup Rahman. Bagaimana Rahman mengambil pendekatannya yang dahulunya agresif dalam mendepani semua situasi ini? Hayati mutiara indah yang tertulis di dalam karya hebat ini :-


" Orang yang sentiasa mendekatkan dirinya kepada Allah akan sentiasa lapang dadanya sekalipun tidak punya harta. Orang yang beramal dengan sunnah nabinya akan sentiasa dicukupkan keperluan dunianya sekalipun dia berada dalam kemiskinan "


No comments:

Post a Comment