Hidup, Cinta, Takdir

Penulis   :  Ismi Fa Ismail 
Negara   :  Malaysia
Bahasa   :  Melayu
Genre     :  Malay Fiction
Penerbit  :  I F I Enterprise
Bilangan Mukasurat : 424

Tarikh Terbitan : 2011
ISBN : 978-967-10192-1-4
Rating :
Ulasan :

Alhamdulillah kerana dengan izin-Nya aku telah diberi kesempatan untuk membaca dan menghayati karya pertama penulis ini yang baru sahaja aku kenali. Pendapat peribadi, aku suka dengan kisah dalam karya yang agak unik ini. Macamana nak cakap ye...dalam cerita ada cerita lagi...lebih kurang macam tu la...Dalam karya ini terdapat tiga kisah yang saling berkait di antara satu sama lain. Kisah misteri ini pada awal jalan cerita, aku memang tidak berapa nak faham dan buat aku tertanya-tanya macamana cerita ni sebenarnya. Unsur misteri, suspen dan penggunaan teknik flashback atau imbas kembali dari awal hingga akhir cerita dalam karya ini memang buatkan pening sekejap dan tertanya-tanya siapa watak Kaseh dan aku jadi begitu teruja nak tahu kesudahan kisah ini. Tetapi bila dah baca sampai akhir muka surat,baru aku faham keseluruhan kisah ini. Ternyata kisah yang mengusik hati aku ini agak menarik untuk dibaca dan terkandung banyak pengajaran dan maksud tersirat yang dapat mengajak kita berfikir dan berusaha mencari erti kehidupan yang sebenar walaupun terpaksa menempuh pelbagai dugaan dan rintangan di dalam hidup kita ini. Semoga kita lebih memahami di sebalik maksud Hidup, Cinta dan Takdir itu sendiri. 


   
Sinopsis

Nafas Seruling Kasih - Kisah tentang Nazril yang telah berputus asa dengan hidup cuba mengambil jalan mudah dengan membunuh diri. Pertemuan dengan seorang gadis bernama Kaseh di Langkawi telah berjaya mengubah pandangannya. Dia mula merasakan mahu bernafas semula dan masih ada yang indah untuk dinikmati untuk terus hidup di dunia ini.


Yakini Cintaku - Kisah cinta luhur di antara Joe dan Ara. Pertemuan pertama kali mereka semasa berumur 8 tahun dan 6 tahun di Langkawi telah membenihkan rasa kasih dan sayang yang terlalu kuat di antara mereka. Perpisahan lebih 15 tahun tanpa pernah bercakap, melihat muka dan mengenali di antara mereka seolah-olah telah mengikat mereka untuk terus setia dan yakin menanti hingga tiba waktu bertemu.


Gadis Di Tepi Pintu - Kisah tentang Najla gadis sebatang kara yang tidak punya harta, tiada cinta dan tiada masa depan setelah kehilangan abang, kakak, ayah tercinta dan orang yang disayangi. Namun, Najla tetap tabah dan yakin dengan setiap ujian dan ketentuan dari penciptaNYA. Dia sentiasa berdoa dan bersyukur, tidak pernah marah dan merungut walaupun hidupnya sering dirudung malang. Dia percaya pada ketentuan tuhan.

No comments:

Post a Comment