Setiap Detik Nafasku
Penulis   :  Dhiya Zafira
Negara   :  Malaysia
Bahasa   :  Melayu
Genre     :  Malay Fiction
Penerbit  :  Alaf 21
Bilangan Mukasurat : 584

Tarikh Terbitan : 2014
ISBN : 978-983-124-938-3
Rating : ★★+


 

Ulasan :


Karya ini adalah buku ketiga kubaca selepas Jauh Kau Pergi dan Hati Bergetar Rindu. Secara peribadi, aku rasa karya ini agak kurang umph sikit dari yang aku harapkan selepas aku baca buku kedua penulis hebat ini. Karya ini bertemakan tentang cinta dan kasih sayang serta pengorbanan seorang anak terhadap ibunya dan seorang abang terhadap adiknya. Juga memaparkan kesan daripada sifat dendam dan pengkhianatan terhadap orang yang disayangi. Unsur suspen dan penggunaan teknik flashback atau imbas kembali dari awal hingga akhir perjalanan cerita dalam karya ini memang berjaya membuatkan aku sentiasa tertanya-tanya dan jadi begitu teruja nak tahu kesudahan kisah ini. Maaf sis, walaupun aku suka dengan ceritanya, namun ia seperti agak kurang dapat menarik tangkai hati aku ni. Aku agak kurang puas hati dengan plot dan perjalanan cerita watak Dzar dan Ara, kerana aku merasakan penulis hebat ini dapat mengolah dua watak utama ini dengan lebih baik lagi seperti watak Sid dan Ari dalam karya Hati Bergetar Rindu.
 

SinopsisDzar Thalha - Tujuh tahun di penjara, dia terperangkap dalam dendam dan air mata. Niat untuk menuntut bela memakan diri apabila dia menjadi mangsa. Dia tidak mampu berbuat apa lagi, bila tangan sudah digari. Dia terjerat dalam tirai besi. Dendam itulah yang menjadikan dia lelaki sebenar. Kerana dendam, dia bangkit daripada kekalahan. Namun siapa sangka, kerana dendam, dia menemui sesuatu yang lebih indah. Cinta dan harapan. 

  

Tengku Azra Qairina - Hidupnya seperti sebuah novel. Fantasi, namun realitinya hidup gadis itu amat memeritkan. Dia dipaksa berkahwin dengan lelaki yang tidak dicintai. Dalam redha dia menderita. Dalam senyuman, ada tangisan yang cuba disembunyikan. Dalam rajuk, dia pergi membawa diri ke Pulau Perhentian.

Di sana Dzar dan Ara bertemu. Bila dua jiwa yang terluka bersama, mereka faham erti derita. Dan bibir tidak perlu berkata, bila hati sudah bersuara nada cinta dan rindu. Namun, bukan cinta namanya bila tidak diduga. Kekalutan bermula apabila dendam masa silam mula menjelma. Bagi Dzar dan Ara... di sini bermula kisah mereka.


...lagu Before The Next Teardrop Falls - Freddy Fender adalah luahan hati Dzar...

 Hayati mutiara indah yang tertulis di dalam karya hebat ini :-


" ALLAH menguji kita dengan sesuatu yang sangat kita sayang. Kita diberi cubaan dengan kehilangan. ALLAH menguji kita dengan sebuah impian yang amat kita harapkan. Kita terduduk berlinang air mata saat impian kecundang, sesungguhnya DIAlah pemberi segala, kerana segalanya kepunyaanNYA. Saat ditariknya nikmat yang ada, DIA sedang mengaturkan untukmu sesuatu yang lebih berharga. Jangan bersedih, dunia ini tidak selayaknya ditangisi "

" Ya ALLAH bantulah aku dengan berikan aku sedikit kekuatan untuk menghadapi dugaan ini "

" Tiada siapa pun kata yang hidup di dunia ini mudah. Tak semua jalannya lurus dan mengikut kehendak kita. Lebih-lebih lagi bila nak dapatkan apa yang kita mahu "

" Pemenang kehidupan adalah orang tetap sejuk di tempat yang panas, yang tetap manis di tempat yang sangat pahit, yang tetap merasa kecil meskipun telah menjadi besar, serta tetap tenang di tengah badai yang paling hebat "

" Masuk U pun bukan jaminan hidup kita akan bahagia. Sekeping kertas tu tak bermakna apa-apa. Duit bukan segala-galanya "

Hadis Riwayat Al-Hakim. Rasul pernah bersabda : " Reda ALLAH itu bergantung pada reda dua ibu bapa. Dan murka ALLAH itu bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa "

"...Every cloud has its silver lining... "kalau ingin tahu lebih lanjut tentang karya penulis boleh klik link ini ye ... Dhiya Zafira   No comments:

Post a Comment