Dia...Random Guy

Penulis   :  Farah Husain
Negara   :  Malaysia
Bahasa   :  Melayu
Genre     :  Cinta
Penerbit  :  Idea Kreatif Publication
Bilangan Mukasurat : 503
Tarikh Terbitan : June 2013
ISBN :  978-967-11925-0-4
Rating : ★★

 


 

Ulasan :


Pertama kali membaca karya penulis yang baru kukenali ini melalui eBook e-Sentral. Terdetik di hati nak 'bedah siasat' karya ini setelah terbaca beberapa comments yang mengujakan di Goodreads. Secara peribadi, aku rasa cerita dalam buku ini memang umpama 'lori gula terbalik' sebab memang ceritanya manis bergula belaka. Tema dan plot ceritanya memang cliche tak payah aku tulis kat sini berjela. Walaupun intipati karya ini agak kurang berjaya menambat hati aku dengan ayat-ayat dan aksi cintan-cintun yang melebih-lebih. Namun, memang ada juga mesej baik yang cuba disampaikan oleh penulis melalui cerita ini. Tetapi  karya ini memang tak boleh nak masuk dengan jiwa aku ni sebab ceritanya tidak seperti yang aku harapkan walaupun aku mengaku gambar hero cover depan buku ni memang mengancam.  
Sinopsis

Kerana tidak mahu dicop sebagai ‘loser’, Alina Suffiya bertindak pantas menarik lengan jejaka ‘random’ untuk diperkenalkan sebagai tunangannya. Apa nak buat, hanya si random itu saja yang dia nampak ketika itu.

Hidup Zariel Amzar yang tenang dan damai tiba-tiba seperti menaiki roller-coaster di taman tema. Ini semua perempuan psiko tu punya pasal! Gosip liar mula tersebar dan dia diberi tekanan oleh mama tersayang.

Suratan atau kebetulan? Mereka kini di bawah satu bumbung.

Amzar mengambil peluang untuk membalas rasa sakit hati. Alina dibuang kerja atas alasan mengurangkan perbelanjaan syarikat.

“You are one heartless man! Saya harap…. Tak! saya doakan supaya awak dapat cari semula hati awak yang dah hilang tu.” - Alina.

You know what, I take back my word. You ni bukan gila… but downright psycho. Go and get a treatment!”- Amzar.

Kita hanya merancang. Sangka Alin selepas peristiwa itu dia tidak perlu berjumpa Si Random Guy lagi. Tapi takdir ada rancangan berbeza dan hidup mereka tidak lagi seperti dulu.

“You ingat you ni tuan puteri ke nak kena berjemput segala?”- Amzar

“Manalah saya tahu kena tunggu di bawah ni. Saya ingat encik ada di atas, saya naiklah!”- Alina

Mengenali seorang Amzar, perasaan yang Alina kunci dalam hati, muncul kembali. Cik jantung mula berdegup kencang dan cik hati mengedik tak tentu hala.

Kemunculan Hairi yang cuba mendekati semula Alina, mengundang krisis dalam hati Amzar. Apabila Cik Kerani dilayan sedingin salju, dia pula diberi ‘layanan bahu sejuk’. Menggelabah pula nak memujuk. Walaupun mulut kata benci, hati mula menari!

‘Isyyy.. kacau daun betul Si Hairi ni. Dah pergi tu, pergi ajelah’.

Siapakah yang berjaya membuka kunci hati Alina. - Hairi atau Dia… Random Guy?

No comments:

Post a Comment