Plain JanePenulis   :  Nurul Syahida
Negara   :  Malaysia  
Bahasa   :  Melayu  
Genre     :  Cinta
Penerbit  :  Buku Prima
Bilangan Mukasurat : 351
Tarikh Terbitan : 2008
ISBN : 978-983-3669-47-9
Rating : ★★

 

 


Ulasan :

Secara jujur aku tidak berapa suka dengan kisah dalam karya ni. Walaupun aku agak tertarik dengan cara penulis mengolah jalan cerita konflik dalaman yang dihadapi oleh watak Siti Nurbalkis bt Sulaiman ini, namun intipati karya ini agak kurang berjaya menambat hati aku untuk menghadam keseluruhan kisah dalam karya ini.  Walau bagaimanapun memang ada mesej baik yang cuba disampaikan oleh penulis melalui cerita ini tetapi mungkin hanya aku je kot yang tidak berapa nak faham dengan jalan cerita karya ni dan tak boleh nak masuk dengan jiwa aku ni. 

SinopsisMaksud saya, kawan-kawan Ana terdiri daripada gadis-gadis yg macam Ana. Tapi awak tak macam dia. Tak ada beg berjenama LV atau bersolek MAC atau berbau minyak wangi Carolina Herrera. You're like a Plain Jane berbanding mereka semua.

Kau gila Kis? Esok ada lima kelas! Tak penat ke? Hati aku menjerit. Tapi kenapa nak dengar kata hati? Baik dengar kata Zaniel. Zaniel sepuluh kali lebih kacak dari hati aku.

Kadang-kadang kita perlukan drama dalam hidup untuk menambahkan rencah dalam cerita yang bakal kita ulang kepada anak cucu. Khir adalah 'bunjut dalam sup' hidup aku ini, ia menambah rasa namun bukan untuk ditelan!

Awak ikut protokol dan awak rasa memberitahu saya yang awak cintakan saya dan mendapat pengesahan yang saya cintakan awak adalah cara bercinta yang ideal. Kadang-kadang kita tak perlu menyebut 'Saya Cintakan Awak' untuk memberitahu seseorang yang memang kita cintakan dia. Cukup hanya dengan menunjukkannya, mengambil tahu, memahami.

Aku tidak perlukan fantasi itu. Semudah itu untuk menjadi diriku.

 


No comments:

Post a Comment