PEARL





Penulis   :  Shirod Shukri         
Negara   :  Malaysia
Bahasa   :  Melayu
Genre     :  Malay Fiction
Penerbit  :  SHKSolution
Bilangan Mukasurat : 456
Tarikh Terbitan : Disember 2017  
ISBN :   978-967-15482-0-2 
Rating :
   
 
   
 
 
   

 
Ulasan :

Alhamdulillah akhirnya dapat jugak aku baca buku ni setelah lama dok terperam berbulan-bulan dalam gerobok akak ni adoiii. Ini adalah buku ke 2 kubaca selepas Iman_Inbox.
 

Aku sebenarnya tak tau nak comment macam mana cerita ni. Apa yang aku boleh tulis kat sini, mula-mula baca cerita ini aku memang tak berapa nak faham apa sebenarnya yang dah terjadi kepada insan bernama Pearl Ratna nih. Banyak persoalan yang berlegar dalam kepala otak aku dari muka surat pertama kubaca hingga akhir muka surat. Memang mencabar kesabaranku nak habiskan baca buku ni. Baca buku ni buat otak aku jem sekejap dok pikir definisi sayangi diri kita yang sebenarnya...apa ekkk ???

Lepas baca dan baca lagi baru tahu kisah Pearl yang sebenarnya. Pearl Ratna ni adalah pelajar Master di University of Melbourne Australia Takdir telah menemukan Pearl Ratna dengan Reynolds Hanafi aka Rayn anak kacukan Melayu dan Australia dalam kapal terbang semasa kembali ke Australia. Di akhir cerita baru aku tahu kisah lara Pearl ni sebenarnya baru sahaja berpisah dengan bekas suaminya di Malaysia dan membawa diri sebatang kara di perantauan. Kisah ini tiada akhiran yang boleh buat pembaca senyum hingga ke telinga ye. Akhiran kisah ini agak tergantung dan tak kusangka jadi sedih sebab Pearl menghilangkan diri tanpa dapat dikesan dan buat aku jatuh kasihan pulak kepada Rayn dan tertanya-tanya apa yang akan Rayn lakukan dan apa yang akan terjadi kepada Rayn ??? 

Adakah pengertian sebenar prinsip 'sayangi diri kita' kepada Pearl dan Rayn benar-benar akan mereka perjuangkan dan selama mana pulak mereka akan bertahan ???  Maaf ye Cik Penulis, ada sambungan ke kisah Pearl dan Rayn ni ???  Kalau tak ada tolong sambung ye, akak tak sabar nak tau apa yang tersirat sebenarnya dan apa yang akan terjadi kepada Pearl dan Rayn nih.  ???

Sayangilah diri kita dahulu sebelum kita sayangi diri orang lain.


p/s kena ulang baca ni sebab banyak yang aku tak faham dan tak puas hati ni he he he   


 
Sinopsis

 
Pearl

 "You define your own happiness. Kita tak perlukan lelaki yang sesuka hati tarik rasa bahagia kita semudah macam tu! Kenapa perlu bersedih hanya kerana seorang lelaki yang tak mahukan kita?” Ya Pearl, kenapa? Kenapa? Dan kenapa ayat-ayat ini ibarat lontaran ayat penyedap hati kepada diri sendiri?

Kali ini Pearl Ratna kembali ke Melbourne dengan misi khas. Bagi Pearl, sejarah lama membuatkan dia lebih berhati-hati menyusun lipatan perasaan.





RAYN

 “Dia... interesting.” Rayn tersenyum. “Dia macam ada... ada style tersendiri. Macam luar biasa sikit, tak macam yang biasa-biasa. She’s... a gem. I could sense that.”

Reynolds Hanafi, kalau sudah jatuh suka, suka sungguh-sungguh. Kalau sayang, sayang dalam-dalam. Tapi jaga-jaga. Kalau lelaki ini benci, benci sampai mati juga.


LOVE YOURSELF - Rayn

Persoalannya, apakah pengertian sebenar prinsip ‘sayangi diri kita’ kepada mereka berdua?




.. lagu Tetap Dalam Jiwa - Isyana Sarasvati ...



... lagu Jodoh Pasti Bertemu - Afgan ...



kalau ingin tahu lebih lanjut tentang penulis boleh klik link ini ye... 

No comments:

Post a Comment