Jejaka Edisi Terhad

Penulis  :  Rin Ahmad
Negara  :  Malaysia
Bahasa  :  Melayu
Genre    :  Malay Fiction
Penerbit :  Kaki Novel
Bilangan Mukasurat : 606
Tarikh Terbitan :  Januari 2016
ISBN : 978-967-0874-18-0
Rating :Ulasan : 

Alhamdulillah akhirnya dapat jugak aku 'bedah' buku si Rin ni setelah puas aku cari merata tempat. Ini adalah buku ketiga yang telah kubaca selepas Arluna dan BIMBO. Aku tak nak comment panjang lebar, cukup kalau aku katakan semua karya penulis ni memang T.E.R.B.A.I.K. dan ada nilai estetika yang tersendiri dan ada banyak pengajaran yang tersembunyi dalam karya hebat ini. Cukup segala rencah dan perisa. Boleh bikin aku gundah gulana dan kacau emosi aku je...ha ha ha. Penulis kali ni buat aku berfikir jauh tentang apakah ertinya cinta, kepercayaan dan pengorbanan kepada kita???


Pendapat peribadi, cerita kali ni watak-watak utamanya agak kurang beri kesan pada aku. Tetapi aku rasa watak Sean Norman lebih menyerlah dimata dan yang paling memberi kesan mendalam kepada aku. Kenapa aku kata macam tuhhh ??? Sebab aku lebih dapat menjiwai tekanan dan kesengsaraan yang dialami oleh Sean berbanding Sara Nabila. Aku nampak perjalanan watak Sean dalam cerita ni diolah dan dikembangkan dengan begitu sempurna sekali. Penulis berjaya memperlihatkan sifat-sifat sebagai seorang abang, suami, sahabat dan ayah dalam diri Sean yang dapat menarik dan memberi kesan positif kepada watak di sekelilingnya.

Selain itu juga, kesian walaupun kali kedua kepercayaan Sean dikhianati oleh isteri merangkap kawan baik adiknya sendiri, luka parah dan hancur lebur hatinya. Namun, Sean tidak putus asa dan cuba membetulkan segala kesilapannya dan kembali ke pangkal jalan dan memohon petunjuk daripada ALLAH swt. Penulis memang berjaya buat aku sakit hati, geram dan benci dengan watak Indah (isteri Sean dan kawan baik Sara) apa yang Indah lakukan pada Sean pada aku memang kejam dan memang susah untuk dimaafkan.  Memang betul manusia akan hilang kewarasan fikiran dan pertimbangan diri bila jauh dari ALLAH dan nafsu telah menguasai hati. Aku harap sangat Rin akan sambung kisah Sean & Indah nih. 

Banyak pengajaran dan ada mesej yang patut kita renungkan dan teladani. Manusia hanya mampu merencana namun segala ketentuan dan akhirannya hanya ALLAH yang tahu...Wallahuallam.
Sinopsis 
 “Encik, takkan semua bilik nak buat studio?” ~ Sara.

 “Suka hati sayalah. Saya bayar, kan?” ~ Que.Kisah hidup Cik Akustik Konsultan, Sara Nabila huru-hara apabila bertemu dengan pramugara kacukan Inggeris, Que Zafril. Konon hati takkan goyah dengan godaan bersahaja Que Zafril kerana yang terpahat di hati hanyalah si tall, dark and handsome, Shah Ezlan. Namun, hari demi hari hatinya mula berubah rentak.

 Que mempunyai banyak persamaan dengan abang kesayangan Sara, Sean Norman. Kaki snooker, kaki motor besar. Apatah lagi setelah dihalau keluar dari rumah dek angkara sahabat baik merangkap kakak ipar, Indah yang buruk perangainya, hanya Que yang menceriakan harinya. Terasa diri dekat dengan Sean Norman apabila bersama Que. Namun… mahu dicampak ke mana si tall, dark and handsome?

 

“Love is crap!”


Hayati mutiara indah yang tertulis di dalam karya hebat ini :-

The more humble you are, the higher you rise

Bukankah janji Allah itu pasti ?
Walau seberat mana pun ujian yang Allah beri, pastinya itu ujian yang mampu kita sebagai hamba memikulnya.
Dan semakin dekat diri kita dengan Allah, bukankah semakin berat ujian-Nya untuk menguji keimanan kita ?

Love is trust

Harapan tak selalunya seiring dengan hakikat 

You should forgive your enemy but you shouldn't forget her name 

Sometimes the best memories are the ones you have to lose

Cinta bukanlah ukuran kebahagiaan
Ukurannya ialah sebuah kejujuran 
Ukurannya ialah sebuah keikhlasan
Ukurannya ialah sebuah kepercayaan

" Kalau ini takdirMu, ku pohon Kau berikanku jalan yang terbaik untukku ...yang terbaik untuk keluargaku "

" Kalau ini takdirMu, ku pohon Kau berikanku kekuatan. Yang terbaik untukku, yang terbaik untuknya " 

Daripada riwayat Muslim, 
sesiapa yang masuki sesuatu jalan untuk menuntut ilmu 
Allah akan mudahkan jalannya ke syurga

Perjalanan hidup semua orang tak sama
Ujian semua orang berbeza
We have our own share here   


 ... The Reason - Hoobastank .....  I Love You Baby - Frank Sinatra... ... Que Sera Sera - Doris Day ...
 


 

No comments:

Post a Comment