HAQ II


Penulis   :  Dhiya Zafira     
Negara   :  Malaysia      
Bahasa   :  Melayu    
Genre     :  Malay Fiction     
Penerbit  :  Poreng Kertas     
Bilangan Mukasurat : 348 
Tarikh Terbitan : May 2017  
ISBN :  978-967-14313-5-1    
Rating : ★★★★++
 
 

Ulasan

Alhamdulillah, baru je dapat buku ini secara terus daripada penulis thriller ni orang kata fresh from oven tuh hu hu. Ini adalah sambungan daripada karya Antologi Cinta Dia  dan karya ke 5 yang telah kubaca selepas Jauh Kau Pergi, Hati Bergetar Rindu, Setiap Detik Nafasku dan Tertulis Buat Kita

Aku tak nak comment berjela, cerita kali ini aku rasa lebih berdebar dan memang mencabar tahap kesabaranku nak tahu kesudahan cerita Alin dan siapa Haq ni yang sebenarnya dan banyak putar belitnya. Biasalah karya DZ memang suka buat cerita gaya roller coaster je. Tapi, aku sebenarnya agak kechewa sikit sebab aku berharap sangat ada lagi aksi-aksi yang lebih mencabar imaginasiku dan kebabom meletops daripada Haq ni...

Tak sangka aku Haq yang ala-ala brutal macam robot terminator dan macam ais beku ni ada hati dan perasaan jugak ye... cair jugak akhirnya boleh bertukar jadi mat bunga tuh.

Sorry sis, secara peribadi aku rasa watak Alin dan Haq ni hampir menyamai dengan watak Sid, namun kenapa masih tidak dapat menandingi watak Sid yang telah pun bertakhta jadi hero pujaan aku nih he he he... camne nak buat ye...
 
Tapi apa-apa pun tahniah Dhiya dan terima kasih kerana berjaya akhiri penantianku. Aku tersangatlah suka dengan happy ending cerita ini. Teruskan perjuanganmu dalam berkarya dengan tema Thriller yang lebih meletop kebaboom ye.

 

Sinopsis


 


“Polis?” Geleng.

“Tentera? Spy?” Geleng.

“Criminal? Smuggler?”

“Who do you think I am?”

Siapa Haq yang sebenarnya?

 

Alin keliru. Dia celaru. Lelaki berbahaya yang cuba menamatkan riwayatnya, kini berubah menjadi ‘her knight in shining armour’. Sukar mahu percaya, tetapi sebaik sahaja haluan mereka bertemu, dunianya berubah sekelip mata.

Haq buntu. Apa yang awalnya menjadi tugas biasa, berubah sehingga di luar kawalan. Mengenali seorang Adlin Suffiya tidak pernah termasuk dalam perancangannya. Tiba-tiba tujuan hidupnya berubah.
 

 “Damn it Alin. I never wanted to end this way.
Falling in love with you was never in the plan.”

 

Alin tekad. Dia tidak akan menerima perkataan ‘TIDAK’. Lebih-lebih lagi bila dia yakin Haq mahu mengatakan ‘YA’. Lalu bagaimana caranya untuk meyakinkan Haq bahawa peluang untuk mereka bahagia masih tetap ada. 

~ Never trust everything you see. Even salt look like sugar~ ... lagu It's Not Goodbye - Laura Pausini ...
kalau ingin tahu lebih lanjut karya Dhiya Zafira boleh klik link ni... Dhiya ZafiraNo comments:

Post a Comment