My 'Sewel' Guy




 
Penulis   :  Aimy Haniya
Negara   :  Malaysia
Bahasa   :  Melayu
Genre     :  Malay Fiction
Penerbit  : Karyaseni Enterprise
Bilangan Mukasurat : 750
Tarikh Terbitan :  Nov 2015
ISBN :   978-967-0890-71-5
Rating :  




 



Ulasan : 

Pertama kali baca karya penulis yang baru kukenali ini. Tertarik untuk baca setelah terbaca beberapa comments yang agak mengujakan di lawan sesawang kata ini kisah romantik komedi. Oleh kerana aku tengah agak serabut sekarang ni, aku harap buku ini boleh hilangkan segala tekanan yang aku ada la ye.

Secara peribadi, cerita ini pada amatan aku biasa-biasa aje, agak klise biasa novel melayu ni memang gitu jalan ceritanya aku macam dah boleh agak camne endingnya, aku ingatkan cerita tentang orang sewel betul, rupanya belum tahap tu cuma major depression je...Tetapi apa yang buat aku tertarik untuk terus baca buku ni, penulis pandai mengolah plot cerita yang santai dan lucu dan tak ada bab sedih-sedih keluar air mata. Watak-watak utama dalam cerita ni seperti Dahlia, Nasri Haikal, Dr Ridhwan dan watak-watak yang ada dalam cerita ni berjaya dikembangkan dengan tersusun dan berjaya mencuit hati aku. Dan yang paling aku suka layan watak Nasri dan Dahlia memang boleh buat aku gelak, sengih, berkerut dahi, ternganga pun ada jugak. Penulis juga berjaya letak unsur suspen dan misteri yang buat aku tertanya-tanya sampai boleh bersengkang mata hingga ke pagi sebab nak tahu kesudahan cerita ni. Memang happy ending gamaknya. 

p/s cerita ni buat aku teringat dengan novel Inggeris Me Before You, sama ke ???
 
 



Sinopsis 


“Sewel bukan halangan untuk aku merasai manisnya cinta kita…”

Sewel? Itu fakta kurang sahih yang berlegar dalam fikiran Nur Dahlia. Kerana hati sudah menaruh harapan kepada Ridzwan, Dahlia ikutkan permintaan lelaki itu. Permintaan yang menyebabkan Dahlia mengenali Nasri Haikal. Lelaki sewel yang dianggap pelik untuk didekati. Bukan… Lelaki sewel yang menyakitkan hati! Lelaki sewel yang suka merenungnya dari bawah katil.
 

 


“Awak sengaja nak kacau saya ke?” - Nur Dahlia 

“Aku ada kacau kau ke? Aku rasa… Aku tak ada sentuh kau langsung.” – Nasri Haikal

“Bukan kacau yang itu…” - Nur Dahlia

“Habis, kacau yang mana satu? Banyak kali ke aku kacau kau?” - Nasri Haikal

 





Bagi Nasri Haikal, Nur Dahlia gadis yang terpilih untuk menjadi pembantunya. Gadis tabah yang hadir pada saat yang paling diperlukan. Bahkan gadis itu dipanggil sidekick yang digelar Sweet Robin kerana membantu dirinya mencari makna kehidupan yang sebenar. Gadis yang boleh dipercayai untuk menyelesaikan kemelut hidupnya.

“Baru bangun. Ada apa? Wait, kenapa awak simpan nombor saya lepas tu letak nama saya Sweet Robin?” - Nur Dahlia

“Okeylah tu. Sweet Robin. Kau nak aku letak apa?” - Nasri Haikal

“Letak ajelah nama saya. Tak payahlah letak nama Sweet Robin semua tu.” - Nur Dahlia

“Itu kan telefon aku.” - Nasri Haikal

Atas sebab status sidekick, Dahlia menganggap Nasri Haikal sekadar lelaki sewel yang perlu dibantu.

Dia buta dalam melihat segala perbuatan Nasri Haikal yang cuba mendapatkan perhatiannya kerana hatinya pernah menaruh harapan kepada Ridzwan. Tapi, apabila Ridzwan mula mendekat, Dahlia merasai kehadiran 

lelaki sewel bernama Nasri Haikal.


“Kalau kau buka mata kau besar-besar, kau tentu nampak ada lelaki yang nak kahwin dengan kau.” - Nasri Haikal

“Dah… Dah buka besar-besar ni. Dekat mana lelaki tu? Dekat dalam kereta depan tu ke?” - Nur Dahlia

“Ni… Lelaki tu dekat sini.” - Nasri Haikal

“Mana? Awak ke?” - Nur Dahlia

Perlukah dia meletakkan cintanya kepada seorang lelaki sewel sekali gus menolak Ridzwan yang pernah berada dalam hati kecilnya? Setiap masa dan perbuatan Nasri Haikal… Takkan tidak pernah mencuit hatinya? Akan bahagiakah Dahlia jika menerima lelaki sewel idalam hidupnya?





... lagu Photograph - Ed Sheeran...








No comments:

Post a Comment