Cinta Hilang Kata (Love You In Silence)Penulis  :  Lily Haslina Nasir
Negara  :  Malaysia
Bahasa  :  Melayu
Genre    :  Malay Fiction / Cinta
Penerbit : Toko Buku Arisa
Bilangan Mukasurat : 883
Tarikh Terbitan :  2014
ISBN : 978-967-11037-3-9
Rating : ★★★★★


Ulasan :

Karya ini merupakan karya ke 3 penulis hebat ini yang baru aku hadap dan apa yang dapat aku katakan di sini usai baca karya yang memang tebal lebih 800 +++, memang berbaloi dan puas hati TAHAP MAKSIMA. Karya yang sungguh buat aku hilang kata-kata untuk komen di ruangan secoet aku nih...Sejujurnya aku memang meminati cara penulisan penulis hebat ini. Walaupun cara penulisan dan kisah yang dipaparkan oleh penulis dalam karya ini agak lepas kata dan luarbiasa, penuh dengan bahasa yang berbunga-bunga, tajam, sinis dan dialog yang dituturkan bersifat agak kasar dan keterlaluan. Namun aku tidak rasa seperti itu malah lebih buat aku tertarik untuk menghadam kisah ini yang penuh dengan teladan. Kisah ini bukan kisah tentang cinta uda dara yang manis bergula, ayat jiwang karat dan dialog yang membuai rasa pembaca. Tetapi menyingkap suatu kisah benar tentang perlakuan segelintir masyarakat kita yang masih lagi hidup dengan perasaan hasad dengki yang tak sudah-sudah, dendam kesumat, tamak haloba, tidak boleh tengok orang senang atau lebih, perbuatan syirik dengan amalan sihir dan ilmu hitam. Semoga selepas baca karya ini pembaca dapat insafi diri dan dapat dijadikan teladan dan ikhtibar dan semoga kita semua dapat sama- sama memperoleh kebaikan dan manfaat dari karya ini. Ingatlah " Hidup ini penuh makna tersirat dan tamsil. Kadang-kadang kita perlu mentafsir makna berlapis-lapis. Kadang-kadang kita diuji tanpa kita duga mampu mengharunginya biar sesekali terjelepok, terluka dan pedihnya terasa-rasa sepanjang hayat "


Sinopsis

Kalaulah peristiwa dalam hidup ini boleh didelete, pause, rewind fast forward  - NURUL MASMIN
Cara terbaik untuk jatuh cinta adalah mencintai seolah-olah aku belum pernah terluka sebelumnya. - RAIN AKHTAR
Hidup sengsara dirantai hutang, terasa nyawa terapung di awan. - AMIRUL
Perangai gedik tersudu-sudu, wajah indah jiwa celaka. Hak orang kalau kumahu, mencaras mencincang aku sanggup! - SABIRAH
ZAILI - Lagak gaya sejijik gagak, katanya propa, atmanya papa.
JAH GAYAH - Perempuan kejam menggenggam dendam, jiwa membusung busuk sezaman.
MAHYUN - Matanya liar berkesumat sihir, api  neraka anggun di dada.


... Purnama Merindu - Siti Nurhaliza ...
Hayati mutiara indah yang tertulis di dalam karya hebat ini :-

" Allah uji seseorang itu sebab Allah SWT ada rahsia-Nya tersendiri, sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita. Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita, yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa dalam kehidupan yang bagaikan bahtera di lautan yang penuh onak duri. Ujian juga dapat mematangkan kita. Kadang-kadang kita tertanya-tanya, mempersoalkan kepada Allah SWT kenapa kita diberi ujian yang berat sebegitu sekali sehingga kita terlupa pada siapa yang perlu kita mengadu segala masalah kita, pada siapa kita harus minta kembali kekuatan kita "
kalau ingin tahu lebih lanjut tentang karya penulis boleh klik link ini ye ... Lily Haslina Nasir No comments:

Post a Comment