Sejarah Baitul Maqdis
Penulis   :  Ustaz Mohd Hanif Hj Ismail
Negara   :  Malaysia
Bahasa   :  Melayu
Genre     :  Sejarah
Penerbit  : Hijjaz Records Publishing
Bilangan Mukasurat :195
Tarikh Terbitan : 2016
ISBN :   978-967-5931-58-3 
Rating : ★★
 

Ulasan : 

Pendapat peribadi, buku ini wajib dibaca oleh semua golongan Islam kerana didalamnya terkandung segala fakta sejarah yang menceritakan tentang Baitul Maqdis secara terperinci. Bacalah, banyak maklumat yang akan buat kita rasa sedih dan terkilan. Apa yang telah berlaku telah menjadi sejarah buat umat Islam. Namun, sewajarnya kita sebagai umat Islam sekarang mengambil iktibar kerana umat Islam pada zaman dahulu telah bersusah payah berjuang dan mempertahankan Baitulmaqdis dengan darah dan air mata. Namun atas sebab kesilapan dan kelalaian umat Islam terdahulu juga telah menyebabkan kita telah kehilangan hak sebagai pemilik Baitulmaqdis untuk selama-lamanya. Marilah kita sama-sama berdoa dan berusaha untuk terus memelihara Baitulmaqdis hingga ke akhir dunia ini.Sinopsis


Sejak penubuhan negara haram Israel pada tahun 1948, bangsa Yahudi tidak pernah berhenti melakukan kerosakan, pembunuhan dan penindasan termasuk melakukan pencerobohan di Baitulmaqdis. Sejarah pernah memaparkan bahawa bangsa ini sebagai kaum yang pernah tertindas satu masa dahulu, namun itu bukanlah pengajaran terbaik buat mereka daripada terus bersikap sombong dan bongkak.

Sehingga hari ini, tanah yang dijanjikan Tuhan itu dianggap sebagai tiket untuk kaum Yahudi melanyak orang-orang yang tidak berdosa di sana. Bahkan mereka semakin bermaharajalela di Tanah Suci itu demi menuntut tanah yang kononnya milik mereka sejak dahulu kala. Namun, mungkin mereka terlupa akan pelbagai usaha yang telah gagal demi mendapatkan Baitulmaqdis. Serangan demi serangan, namun ternyata kota itu masih menjadi milik Islam. Semoga Allah terus memeliharanya. Amin. 


... lagu Soldiers of Allah - Muhammad & Ahmed Muqit... 

No comments:

Post a Comment